Dankbaarheid
Ons brein is mogelijk bedraad om op zoek te gaan naar negatieve informatie in ons leven en om ons daar aan vast te klampen. Maar we kunnen onszelf aanleren om ons perspectief te veranderen door positieve gevoelens op te roepen. Dankbaarheid is daar één van. Het zorgt ervoor dat we positief gestemd blijven en dat deze flow ons zal helpen om onze dromen te realiseren- ook de dromen die een een heel lange adem van ons vragen. Maar voordat we verder gaan is het wel zo goed om te weten wat het is. Dus wat is dankbaarheid en en hoe komen we daar?
We komen bij gevoelens van dankbaarheid door stil te staan bij de dingen in ons leven die ons een blij en opgewekt gevoel geven. Het zijn de dingen die we waarderen en de dingen die ons gelukkig maken. Je prijst jezelf bijvoorbeeld gelukkig met een warme deken bij kou, de lach van een vriend en koud water uit de kraan op een hete zomerse dag. Het zijn dingen die we vaak makkelijk voor lief nemen of simpelweg over het hoofd zien. Ze vallen ons daardoor niet meer op. Mij gebeurt dat toevallig ook.
Van moment tot moment klamp ik mij vast aan een leven zonder vermoeidheidsklachten en zonder een ontregelde prikkelverwerking. Dit was mijn leven in 2019: weg is mijn opgewektheid en weg mijn positieve flow... Wat ik zeggen wil is dat als je bordje (aka het leven) alleen maar gevuld lijkt te zijn met oneetbare vieze shit, dan is je dankbaar voelen mogelijk wel het laatste waar je naar neigt. Toch heb ik gemerkt dat als je je zegeningen telt je je gelukkiger gaat voelen.
Positieve gevoelens maken ons meer ontvankelijk voor anderen. Zij openen ons. Onze creativiteit neemt toe en onze blik wordt verruimd. Zoals ik eerder schreef in Mijn persoonlijke zoektocht gaat het allemaal om het veranderen van perspectief. Een gevoel van dankbaarheid geeft ons rust en aandacht om blij te zijn met wat we juist wèl hebben in ons leventje. Vroeger was ik mij niet bewust van alle kleine dingen die mij gelukkig maakten. En tegenwoordig kan ik mij zo dankbaar voelen bij alle mensen die mij helpen in mijn herstelproces! Waar zouden we zijn zonder al deze dingen? Welke dingen -groot en klein- waardeer jij in jouw leven? Waar kom jij je bed voor uit waar je dankbaar voor bent? En hoe zou het zijn als we deze dingen niet in ons leven hebben? Veel vragen, ik weet het. Maar ik hoop dat je inziet dat er een soort kracht schuilt in je dankbaar voelen.
Hoe we in contact komen met dit gevoel van dankbaarheid? Nou, een manier om dit te doen is om onszelf een paar eenvoudige te stellen. Hier volgt een kleine oefening voor wie dat wilt. Hopelijk ben je hierna (nog) iets positiever gemutst! Het vraagt om een stukje bewustwording:
- 1. Ga na hoe je je voelt
- 2. Sta kort stil bij 3 dingen waar jij op dit moment in jouw leven dankbaar voor bent. Wat zie je, wat hoor je en eventueel: wat ruik je?
- 3. Ga na welk gevoel je dit geeft
Auteur Marie Kondo gaat nog een stap verder. In haar boek Opgeruimd! spreekt ze haar dankbaarheid uit naar gebruiksvoorwerpen! Oh ja..? Ja, echt waar. Zo bedankt ze haar jas en haar schoenen wanneer ze deze netjes opruimt na het thuiskomen. Of ze bedankt spulletjes van vroeger met een bepaalde emotionele waarde. Ze pakt ze vast en zegt letterlijk dankjewel tegen ze. Misschien werkt dit ook voor jou maar eerlijk gezegd gaat dit me een beetje te ver. Is dankbaarheid misschien een vorm van zwakte en voor gekkies die praten met hun kleding? Is het een manier om ons te verzoenen met het kleine onbenullige en een manier om onze angsten uit de weg te gaan..? Wat denk jij? Ik denk namelijk van niet. Want waar zouden we zijn zonder dankbaarheid? Het hield me een tijdje bezig hoor en jou nu misschien ook. Maar, nee, onze angsten, frustraties, tegenslagen, overprikkeling, verdriet (en noem maar op) kan namelijk bestaan naast het voelen van dankbaarheid. Voor bijvoorbeeld de zon die op komt, of de buurman die je 's ochtends blij groet. Door dankbaarheid op te roepen hoeven we het negatieve waar we verandering in willen brengen niet uit ons leven te verbannen. Het ondersteunt ons juist. Dus alle reden om dankbaarheid in ons leven te verwelkomen!
Goed. We zijn bij het eind.
Dan volgen nu 8 tips om jouw dankbaarheid in het leven te vergroten!
- 1 Concentreer je op je waarnemingen (ook bij het alledaagse). Word je bewust van de wereld om je heen.
- 2 Dankbaarheid doorvoelen vraagt om bewustwording - sta stil bij wat de dingen voor jou doen waar je dankbaar voor bent.
- 3 Ga het gesprek met je partner of vriend(in) aan en spreek je uit over de dingen die je aan elkaar waardeert en waarom. Ga na wat dit voor jullie doet.
- 4 Noem voor het slapen gaan 3 positieve gebeurtenissen van die dag waar je dankbaar voor bent. Bespreek ze eventueel met je bedpartner. Het kan goed zijn dat je hierdoor makkelijker in slaap valt.
- 5 Maak een mindmap en ga in je leven na wat er op dit moment wèl lekker loopt en waar je dankbaar voor bent. Hang hem op en bekijk het op 'donkere' dagen.
- 6 Houd een Dankbaarheids-Journal bij (schaf er evt. eentje aan) en vul hem van tijd tot tijd in, net wanneer je er behoefte aan hebt of structureel.
- 7 Ga de natuur in en ervaar dat je oplaadt en er niets voor hoeft te doen. Helemaal gratis.
- 8 We zullen moeten oefenen om dankbaarheid in ons leven toe te laten - zeker als we gauw op het negatieve gefocust zijn. Om te oefenen kun je iedere keer dat je merkt dat je jouw gevoelens van dankbaarheid toe laat jezelf een schouderklopje geven. Letterlijk. Dat klinkt vreemd maar de moeite loont.
Lees over 2 weken op de ma- of dinsdag mijn volgende blogverhaal! ☺
Reacties
Een reactie posten