Proeven als Napoleon - deel 1



Ken je dat, dat het chocolaatje al in je mond zit voordat je het door hebt? Vandaag gaat het over weten weten wat je lekker vindt. En waarom Napoleon deze blog binnen wandelt is omdat hij mij laat zien wat het betekent om keuzes te maken die in lijn staan met wat ik nodig heb. Laten we eens kijken waar we zin in hebben door te beginnen met mmm... proeven... 



Proeven
Bij het hebben van een ontregelde prikkelverwerk… (uhh, dit geldt gelukkig voor ons allemaal, ha-ha) is het belangrijk dat je jezelf leert begrenzen en leert om in contact te staan met waar je zin in hebt. Als we dat kunnen dan volgen vaak momenten dat we lekker in ons vel zitten en genieten. Het klinkt simpel maar dat is het soms niet. Al zou ik je nu vragen of je dorst hebt, wat zou je dan antwoorden..? Waar heb je behoefte aan? Lees je direct door of neem je inderdaad de tijd om je te beseffen of je dorst hebt?

     Soms worden we overvallen door vragen van mensen en geven we antwoord. Zonder erbij na te denken zeggen we ‘doe maar’, of ‘prima’ of.. ‘ik weet niet’. Als je dit van jezelf kent is het goed mogelijk dat hier iets voor jou te behalen valt! Wat is het echt dat je wenst? In de kern gaat het om bewustwording. En om dit te realiseren gebruik ik de Lekkertest.


De Lekkertest

De lekkertest is een manier om je automatische piloot uit te schakelen door met aandacht naar je lichaam te gaan en je af te vragen wat je 'lekker' lijkt. Op die manier kun je je bewust worden van je behoeften en hier beslissingen in maken. Ik ga je hem leren (mij is hij ook aangeleerd, jaaa-ren terug). 


Het bestaat uit de volgende stappen:


  • Hoe voel ik me?

  • Welke behoefte heb ik? 

  • Dit ga ik nu doen.


Hoe voel ik me?
Door het stellen van deze vraag check je bij jezelf in. De aandacht gaat naar je lichaam zodat je weet hoe het er met je voor staat. Je stapt in de observerende rol en neemt de tijd. Een manier om het contact te vergemakkelijken is door in een prettige omgeving comfortabel te gaan zitten en je ogen te sluiten. Wanneer je dan de tijd neemt om ruimte te geven aan alle sensaties in je lichaam, kom je erachter wat het is dat je voelt. Probeer er woorden aan te geven: ik voel me… ik ervaar… . Sommige sensaties zijn heel duidelijk maar anderen mogelijk minder duidelijk. Alles is welkom en niets is fout. 


Welke behoefte heb ik?
Je weet nu (in meer of mindere mate) wat je voelt. Dan is de vraag waar je behoefte aan hebt. Ben je toe aan rust of mag er meer beweging zijn op je dag? En, kun je hierin eerlijk zijn naar jezelf? Iets willen en iets nodig hebben zijn verschillende dingen. Diep van binnen weet je vaak precies wat je nodig hebt alleen weten we niet altijd hoe we hiermee in contact komen te staan. Daarbij willen we niet altijd in contact staan met deze gevoelens omdat ze pijn kunnen opleveren. Hoe je je voelt (je lichamelijke sensaties) en wat je nodig hebt (je behoeften) klikken op het moment dat de twee bij elkaar horen. Maar… en nu komt een dikke maar. Want als je echt niet weet waar je aan toe bent (bijvoorbeeld wanneer het te hard stormt in je lijf bij overprikkeling) dan is het gewoon een kwestie van doen en ervaren. 


Dit ga ik nu doen
Het betekent dat je aan de hand van wat je nu weet ruimte in gaat nemen om je behoeften vorm te geven. Je maakt een keuze en voert deze uit. Het idee van iets lekkers proeven wil niet zeggen dat het ook altijd lekker is of kan zijn! Daarom kun je altijd terugschakelen naar de eerdere stappen als je dit wenst. Ook als je je realiseert dat je ergens geen behoefte meer aan hebt.


Tot zover de stappen. 
Het inzetten van de stappen van de Lekkertest vraagt om een bepaalde openheid en eerlijkheid naar jezelf. Je bouwt een band op met je ware gevoelens. Het is belangrijk dat je jezelf de tijd geeft en jezelf niet pusht om de controle toe te eisen. Soms weten we gewoon niet waar we behoefte aan hebben, en dat is oké. Daarnaast kan het zoals ik zei goed zijn dat je stuit op weerstand. Ook dit is een gevoel en het onderzoeken waard! Als je er klaar voor bent zul je zien dat je in contact kunt komen met deze onprettige gevoelens (en emoties). 


Tot hier!

Benieuwd naar hoe Napoleon mij inspireert om keuzes te maken?
Lees het de volgende keer! 


 Lees over 2 weken op de ma- of dinsdag mijn volgende blogverhaal! 

      

Reacties

populair

Proeven als Napoleon - deel 2

Die ène stiltecoupé

Mijn persoonlijke zoektocht